Álláshirdetések arrow Álláskereső tippek
Adatvédelem |

 

Álláskeresés? Hiszed, vagy sem, már most is van munkád! Az álláskeresés a munkád. Legalábbis ha megfelelő állást szeretnél találni a lehető legrövidebb időn belül. Szóval mik azok a kulcsfontosságú szempontok?

 

A jó minőségű önéletrajz

 

Egy hatásos álláskeresés egy hatásos önéletrajzzal kezdődik. Az önéletrajzod nem az a valami, amit csak úgy gyorsan összedobhatsz ahogy sikerül. Egy önéletrajz sikerre vezethet, de ugyanakkor akadályozhat is. Szánj minél több időt az önéletrajzod elkészítésére, csiszolgasd, írd meg a lehető legjobbra. Ha bizonytalan vagy a képességeidben, megfontolandó lehet felkérni egy profi szakmabelit, hogy elkészítse számodra az önéletrajzod.

Gondosan ellenőrizd le, ne maradjanak benne gépelési, formai vagy helyesírási hibák, kérd meg ismerőseidet, hogy olvassák át a biztonság kedvéért, és esetleg tanácsokkal is elláthatnak. Ami azt illeti ezek a dolgok a minimum követelmények, ha valaki már a kezdetekkor elrontja, akkor nem is reménykedhet, hogy behívják egy állásinterjúra.

 

Ne kövess el súlyos hibát az interjún.

 

Egy nyugati felmérés alkalmával 1400 gazdasági igazgatóval lefolytatott tanulmány kimutatta,  hogy a legtöbb munkajelölt az interjú során követi el a kulcsfontosságú hibáikat.

 

Ezt szem előtt tartva lássunk néhány példát:

 

·       Késve érkezés az interjúra,

·       Ellenszenv a vállalattal szemben,

·       A munkavállaló nem tud semmit a vállalatról, sőt még a megpályázott munkakörről sem,

·       Arrogáns viselkedés,

·       Szegényes testbeszéd.

 

Óvakodj ezektől az általános hibáktól és máris megelőzted a nagy többséget.

Válaszolj a kérdésekre magabiztosan és kedvesen.

 

A legtöbb interjúalany –érthető módon- ideges az interjú alatt. Ez azért lehet, mert felkészületlenek a vállalattal, vagy épp a betöltendő pozícióval kapcsolatban. Ez idegességhez vezet, és a koncentráció zavar miatt még olyan kérdésekre sem tud megfelelően válaszolni, amire más szituációban tudna. Ezzel elszalszthat egy olyan munkalehetőséget, amire egyébként tökéletesen megfelelne.

 

Ha nem tudsz válaszolni egy kérdésre, légy őszinte és mondd azt hogy nem tudod, ez még mindig jobb fényben tűntet fel, mintha csak találgatnád a választ.

 

Ha felkészültél és ismered a vállalatot és a betöltendő munkakört, akkor kiemelheted az erősségeidet, amelyek megfelelnek a szempontoknak. Ha követed ezeket az egyszerű tanácsokat, akkor számos más pályázót a magad mögé utasíthatsz.

Allasok.Org

 

Meg fogsz lepődni, hogy mennyire megváltoztak, fejlődtek az interjúztatási technikák a legutolsó interjúd óta, amikor még elegendő volt néhány általános kérdésre válaszolni. A mai világban elengedhetetlen dolog felkészülni az interjúra.

 

Nos hogyan is készülhetünk fel az interjúra?

 

Elsősorban neked kel kezdeményezően fellépni, készíthetsz prezentációt arról, hogy milyen minőségben és milyen módon tudnád elvégezni az adott munkát. Ez azt jelenti, hogy az interjú előtt már tisztában kell lenned azzal, hogy mit tehetnél a munkáltatódért.

Vagyis az elsődleges feladatod az, hogy próbáld minél inkább a munkáltatód helyébe képzelni magad, tudd, hogy vajon milyen elvárásoknak kell majd megfelelned. Ennek érdekében segítségedre lehet a következő 2 kérdéssorozat.

Az első lista olyan kérdéseket tartalmaz, amelyeket te tennél fel önmagadnak, ha a munkaadód helyébe képzelnéd magad. Egy szóval, kérdezd meg önmagad, ha saját magad számára kellene feltenned a kérdéseket, akkor milyen készség, képesség, szaktudás és milyen szempontok szerint döntenéd el, hogy alkalmas vagy- e az adott munkakörre. A másik lista pedig olyan kérdéseket tartalmaz, amiket feltehetsz az interjún.

 

A két kérdéskör megválaszolásával biztosíthatod, hogy sikerrel jársz majd az interjún.

 

1.         Képes leszel az interjún feltett kérdésekre olyan célzott válaszokat adni, amelyek találkoznak a munkáltató szükségleteivel.

2.         Képes leszel eldönteni, hogy az elképzeléseidnek megfelelő munkakört találtál- e.

 

Miért szükséges néhány kérdést feltenni az interjú során?

 

Az interjút megelőzően érdemes előre felkészülni néhány kulcsfontosságú kérdéssel, annak érdekében, hogy tudd, hogy az elvárásaid és a képességeid  egyeznek- e a betöltendő pozícióval. Ha a kérdéseid már az interjú előtt megfogalmazódtak benned, tehát előre felkészültél, akkor képes leszel természetes módon ’’elrejteni”, belefűzni az interjúba a munkáltatóval folytatott párbeszéd során. Ezzel lehetőséget teremtesz magadnak, hogy magabiztos, célzott kérdéseket tegyél fel, amikor az interjúztató felteszi azt a bizonyos kérdést, hogy esetleg lenne e valami kérdésed a munkával kapcsolatban.

 

Néhány példa a kérdésekre:

 

1.     Mire számít, hogy az első 6 hónap alatt vajon mit tudnék véghez vinni a munkám során?

2.     A teljesítményemet milyen szempontok szerint értékelik ki?

3.     Ebben a pozícióban van már alkalmazott, vagy ez egy teljesen új pozíció?

4.     Mik a vállalat tervei a bővülésre vagy épp a leépítésre nézve?

 

Az interjúra történő felkészülést egy hatásos önéletrajzzal és motivációs levéllel kezded, ha felkérnek az interjúra, az arra bizonyíték, hogy gondosan felkészültél, és megállod a helyed a munkaerőpiacon.

Allasok.Org