Álláshirdetések arrow Önéletrajzírás
Adatvédelem |

 

Az önéletrajznak egy célja van: Egyenes utat biztosítson az interjúra. Ha már az interjúig eljutottunk, a munkáltató az interjú során az önéletrajzot és a motivációs levelet is figyelembe véve választja ki a legmegfelelőbb pályázót.

Ezt szemelőtt tartva lássuk, hogy melyek az önéletrajzírás kulcsfontosságú szempontjai:

 

1, Ne írj túl hosszú önéletrajzot!

 

A 2 oldalas önéletrajz a tökéletes. Pozíciótól függően természetesen lehet néhány kivétel, de általánosságban elmondható, hogy a 3 oldalnál hosszabb önéletrajz negatív benyomást kelthet.

 

Képzeld magad a munkaadód helyébe, akinek több száz önéletrajz közül kell kiválasztania a legmegfelelőbbet. Tényleg végig szeretnéd olvasni mindenki teljes munkavállalói múltját, vagy hatásosabb lenne, ha csupán a legfontosabb néhány, a megpályázott munkakörhöz leginkább illeszkedő referenciák lennének feltűntetve?

 

Egy munkáltató akár 30 másodperc alatt eldöntheti, hogy alkalmas-e a pályázó az önéletrajza alapján a pozícióra, vagy sem. Ha a legfontosabb tapasztalatok, képzettségek az önéletrajz 4-ik oldalán vannak elrejtve valahol, akkor nagyban csökken az esély, hogy egyáltalán behívják- e a pályázót az interjúra.

 

2, A megfelelő struktúra.

 

A legtöbb esetben a munkatapasztalatok fontosabbak lehetnek az iskolai eredményeknél. Ebből következően a legjobb, ha a referenciák az önéletrajz struktúrájában megelőzik az iskolai végzettségeket.

 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azokat a képességeket emelik ki, amelyekre büszkék, ahelyett, hogy azokat hangsúlyoznák, amelyek az adott munkakör betöltéséhez elengedhetetlenül szükségesek.

 

3, Az állásajánlathoz igazított önéletrajz.

 

Mindig legyen egy elmentett példány a számítógépeden, így tetszés szerint módosíthatod a különböző álláshirdetéseknek megfelelően. Miután átolvastad az álláshirdetést, vagy megnézted a vállalat honlapját, leellenőrizheted, hogy szerepelnek- e azok a szempontok, amelyekre szükség van a pozíció betöltéséhez.

 

Egyszerűen töröld azokat a pontokat, amelyek kevésbé lényegesek az adott munkakör betöltéséhez és helyettük említsd meg a releváns képességeidet. Használd az önéletrajzodban a pozícióra jellemző szakkifejezéseket, ezzel is azt tudatva a munkáltatódal, hogy tájékozott vagy az adott területen.

Allasok.Org

 

1, Személyes adatok.

 

Az önéletrajznak a neveddel kell kezdődnie középen felül. Nincs szükség az ’’Önéletrajz’’, vagy ’’CV’’ megjelölésére, mivel ez egyértelmű.

 

Az elérhetőségek következnek a név után, de nem túl nagy helyet kihagyva. Ha szükséges használj kisebb betűméretet és helyezd a felső sarokba.

 

2, Személyes képzettségek, iskolák.

 

Ez a rész ne legyen hosszabb 5 sornál, harmadik személyben írd, adjon pontos áttekintést a munka és az iskolai képzettségekről, eredményekről. Emellett maradj elfogulatlan, mialatt finoman alkalmasnak tünteted fel magad az adott pozícióra.

 

3, Korábbi munkahelyek.

 

Ahogy az a cikk első részében is szerepel, a munkatapasztalatok előzzék meg az iskolai képzettségeket az önéletrajz szerkezetében. A képzettségeket és a munkatapasztalatokat fontossági sorrendben érdemes felsorolni.

 

A munkahelyek felsorolásakor említsd meg a vállalat nevét, a munkába állás hónapját, évét, majd végül 1-2 sorban a betöltött feladatkört. A speciálisabb, lényeges feladatokat kiemelheted, azokat, amelyek a betöltendő pozícióhoz is szükségesek.

 

4, További képzettségek.

 

Csupán akkor érdemes megemlíteni a különböző továbbképzéseket, egyéb szakmákat, ha azok illeszkednek a megpályázott munkakörhöz.

 

6, Személyes érdeklődési kör, hobbi.

 

Az utolsó bekezdés az önéletrajz alján a személyes érdeklődési kör. Itt mindössze arra kell ügyelni, hogy nem szabad túlságosan személyes dolgokat említeni. Minden bizonnyal a pályázó büszke a házastársára, gyerekeire, de a családtagok neveinek felsorolásával és hasonló dolgokkal nem éppen a tökéletes jelölt látszatát fogja kelteni.

Allasok.Org